04 september
2020

5x tips om haarballen bij konijnen te voorkomen!

Wist je dat niet alleen katten, maar ook konijnen last kunnen hebben van haarballen? Deze verstoppen zich in de darmen. Omdat konijnen deze niet zoals katten kunnen uitbraken, kunnen de ballen met haar een verstopping veroorzaken. 

De haarballen ontstaan, omdat het konijn zich regelmatig zelf wast. Wanneer er bij het wassen te veel haar vrijkomt, kan dit voor hele vervelende problemen zorgen. 

We geven je 5 tips om haarballen te voorkomen:

  1. Borstel regelmatig de vacht van een konijn. Doe dit vooral in de periodes dat ze verharen! Het is niet alleen fijn en praktisch voor het konijn, maar ook zeker een leuke bezigheid!
  2. Zorg dat een konijn zich niet verveelt. Biedt daarom verschillende activiteiten aan, zowel in als buiten de kooi. 
  3. Zorg dat de omgeving van het konijn geen stress veroorzaakt. Door stress kan een konijn namelijk overmatig gaan likken aan de vacht (wassen). 
  4. Geef het konijn altijd voldoende water. Zo is de kans nóg kleiner dat het haar blijft hangen en ophoopt tot een haarbal. 
  5. Geef je konijn genoeg vezelrijk konijnenvoer! Het regelmatig geven van vers hooi of groenten zorgt ervoor dat het darmkanaal van het konijn gestimuleerd blijft. Zo blijven er minder snel haren steken. 

Goed en vezelrijk konijnenvoer nodig? Bestel het makkelijk hier!