Teken bij katten en honden
Je vind een teek in de vacht van je kat of hond. Wat nu?
Lees hier meer over de teek, de gevolgen van een teek en wat er tegen te doen is.
De cyclus van een teek bestaat uit verschillende fases. De vrouwtjes van een teek zuigen zich vol met bloed, daarna laten ze los en vallen op de grond. Op de grond leggen ze hun eitjes. Uit deze eitjes komen larven en de larven zoeken een gastheer, zoals muizen, egels, eekhoorns en vogels om bloed te zuigen. Als de larve volgezogen is laat deze ook weer los en beland op de grond. Hier gaat de larve een rustperiode in en ontwikkelt zich tot een nimfe.
Ook deze nimfen gaan weer op zoek naar een gastheer, dit zijn dan meestal middelgrote zoogdieren. Als de nimfe volgezogen is laat die zich ook weer op de grond vallen en na een periode van rust (tussen 3 maanden tot 2 jaar) ontwikkelt de nimfe zicht tot een volwassen teek.
Volwassen teken kruipen in bomen en struiken en wachten tot er een geschikte gastheer langs komt. Dat kan dan je hond, kat of zelfs paard zijn maar zelf ben je niet veilig voor teken. Katten die buiten lopen lopen ook vaak onder bosjes door in parken en tuinen en lopen dan makkelijk een teek op.
Honden en paarden lopen vaak een teek op na een boswandeling daarom is het belangrijk om niet alleen je hond of paard maar ook jezelf te controleren op teken als je weer thuis bent. Vooral achter je oren, in de oksels of liezen.
Teken zijn gevaarlijk omdat ze ziektes kunnen veroorzaken. Een van de bekendste ziektes is de ziekte van Lyme. De ziekte kan overgebracht worden als de teek langer dan 24 uur in de huid zit!!
Ook kan er bloedarmoede ontstaan als een huisdier veel teken heeft. Teken zuigen tenslotte bloed.
Mocht je huisdier een teek hebben dan kun je deze het beste verwijderen met een tekentang. Pak de teek met de tang goed bij de kop, let erop dat je niet het lichaam van de teek te pakken hebt. Draai dan tegen de klok in en trek de teek uit de huid. Controleer altijd of je de hele teek te pakken hebt.
Teken voorkomen:
Om te zorgen dat je huisdier geen last van teken krijgt kun je je huisdier preventief druppels op de huid geven. Deze druppels beschermen ook tegen vlooien!
Wij hebben diverse producten ter preventie en ondersteuning. Klik hier voor meer.