24 mei
2021

Bloedluis, de paniek van elke vogel of kippenliefhebber

Bloedluis in het hok van je kip of vogel.

Wat is bloedluis?

Bloedluis zijn kleine rode beestjes die zich verstoppen in je kippen of vogelhok. Eigenlijk is de naam bloedluis niet juist. De juist naam is Rode Vogelmijt. Maar iedereen kent ze onder de naam bloedluis, dus die naam gebruiken wij ook. Een bloedluis is tussen 0,1 en 1 mm groot en heeft een rode kleur.

Zijn ze gevaarlijk?

Het antwoord is ja! De bloedluis is gevaarlijk voor uw kip of vogel. Bloedluis eet ongeveer elke 8 dagen zich helemaal vol. Zou het 1 bloedluis zijn dan hiet het niet zo erg, maar ze zijn altijd met grote aantallen. Hierdoor kan het zelfs gebeuren dat uw kip of vogel bloedarmoede krijgt. Daarnaast kunnen de wondjes veroorzaakt door de beten irritatie opleveren. En als laatste, de bloedluis kan ziektes overbrengen. Ziektes zoals de pseudovogelpest.

Een gevaarlijk diertje dus.

Hoe weet je dat er bloedluis in het hok zit?

Bloedluis zie je zelden overdag, dat maakt het lastig. Ze houden zich schuil in spleten en kieren. Het beste is om in de nachtelijk uren met een zaklamp in het hok te kijken. Bloedluis komt dan tevoorschijn om zich te goed te doen aan het bloed van uw dieren. Na het eten verstoppen ze zich weer om te paren en eieren te leggen.

Wat kun je er tegen doen?

Er zijn verschillende producten tegen bloedluis. 

  • Diatomeeënaarde is een zeer veilig en biogische oplossing. Diatomeeën zijn  zijn de fossiele skeletjes van eencellige algen die "scherp" zijn waardoor de luis beschadigd en dood gaat. Dit natuurlijkeprodukt is gif vrij en zowel in het hok als op uw kip of vogel te gebruiken.
  • Finecto spray. Een volledig natuurlijke spray die de leefomstandigheden voor de bloedluis onaantrekkelijk maakt. Sprayen op/in de kieren en gaten van het hok. Ook de onderkant van de zitstok is verstandig om te behandelen.
  • Tabaksstelen. Deze kunnen in het nest gelegd worden waardoor het een preventief middel is . Bloedluis houdt niet van de geur van tabaksstelen.

Voor een complete behandeling van bloedluis verkopen wij een anti-bloedluis pakket. Meer weten? Klik dan hier.