04 september
2020

De voordelen van paardenmuesli en balancer

Wat is paardenmuesli? Eigenlijk is dit een mix van grondstoffen die niet tot een brokje geperst kunnen worden. Als je er goed naar kijkt herken je de grondstoffen zelfs nog (bijvoorbeeld spelt, appelpulp, granen etc.), maar dit verschilt vaak per fabrikant. 

Om een goede structuur te krijgen van de muesli wordt er vaak luzerne toegevoegd. Ook worden er vaak veel vitaminen en mineralen aan de mix toegevoegd, zodat het een goed uitgebalanceerd product wordt. 

Net als wij energie halen uit suikers, hebben paarden dit ook nodig. Daarom zijn er in de meeste muesli’s extra suikers toegevoegd. Niet te veel natuurlijk! Dat is (net als bij ons) niet goed voor een paard. Er zijn ook muesli’s die weinig suikers bevatten. 

Er gaat vaak een discussie of muesli als volwaardig voer kan worden gezien. In principe is dit het ook en kan het afgewisseld worden met normale brokken. Het grote voordeel van muesli is dat de structuur grover is, waardoor paarden langer moeten kauwen. Hierdoor wordt er meer speeksel geproduceerd. 

Balancer 

Mocht het paard geen extra suikers nodig hebben, denk dan aan een balancer. Dit wordt gebruikt bij een ruwvoer rantsoen om de mineralen, vitamines en sporenelementen op pijl te houden. Voorbeelden van een goede balancer zijn Pavo Vital en Vitalbix Daily Complete. Klik hier om de producten om te bestellen.

Door minder suiker en minder zetmeel, wordt het paard minder snel dik van het voer. Uiteraard kun je de diverse muesli’s   bestellen bij ons!