02 september
2022

Help mijn paard eet zand

“Help mijn paard eet zand!”

Het gebeurd regelmatig dat een paard zand binnen krijgt. Heeft een paard eenmaal zand in zijn darmen dan kan dat schadelijk zijn voor je paard.

Wij gaan je uitleggen waarom een paard zand eet, hoe je het kunt voorkomen, hoe je het kunt controleren of een paard zand in zijn darmen heeft.

Maar het allerbelangrijkste is wat moet je doen als je paar zand gegeten heeft.

Waarom eet een paard zand?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom een paard zand binnen krijgt.

Paarden kunnen zand eten omdat ze mineralen te kort komen, of uit verveling en zelfs het kopiëren van het gedrag van andere paarden. Maar ook kan een paard zand binnen krijgen als het op een schrale weide staat. Hier komt ongemerkt zand mee naar binnen. Zand gaat zich ophopen inde darmen van je paard en gaat daar voor problemen zorgen. Koliek kan een gevolg hier van zijn!!

Hoe kun je zand eten voorkomen?

Mocht je paard op een te schrale weide staan voer dan hooi bij zodat het paard niet de hele dag bezig is om die kleine sprietjes gras te eten waarbij de kans groot is dat het zand binnen krijgt. Het beste is dan om het ruwvoer niet op de grond te voeren om zo onnodige zandopname te voorkomen. Het zou bijvoorbeeld vanuit een hooibak of hooinet kunnen worden gegeven. 
Denk je of vermoed je dat je paard zand eet als gevolg van mineralen tekort dan zou je bijvoorbeeld een mineralen emmer in de wei kunnen plaatsen. Zo kan het paard zelf bepalen hoeveel mineralen hij nodig heeft.

Paard eet zand? Controleer of er te veel zand in de darmen zit

Heb je het vermoeden dat je paard zand eet dan is daar een simpele terst voor.

Je kunt enkele mestballen in een emmerdoen, die vul je met water, je kunt het eventueel wat doorroeren en even laten staan. Daarna gooi je de meer voorzichtig leeg en zie je of er onderin de emmer zand is overgebleven. 

Een andere methode is door een doorzichtige handschoen te nemen, hierin wat verse mest te doen en voor de rest te vullen met water. Hierna hang je de handschoen minimaal een uurtje op hierna zie je direct of er zand in de vingers van de handschoen zit.

Is dit aanzienlijk? Dan kun je je paard het besten een kuur van Zandvrij mix geven met psylliumzaad.

Wat is psylliumzaad?

Psyllium ofwel vlozaad zijn de zaden van de Plantago Ovata (Weegbree).

In deze zaden zitten vezels en slijmstoffen die een grote hoeveellheid water opnemen, hierdoor komt er een grote volume in de darmen die geprikkeld worden tot  peristaltische beweging (het samentrekken en voortstuwen van de darminhoud). De darminhoud wordt hierdoor een stuk zachter gemaakt en kan dan makkelijker en langzamer passeren waardoor ook het achtergebleven zand wordt mee genomen.

Belangrijk is dan ook om de Zandvrij mix met een ruime hoeveelheid water te geven omdat er anders water wordt ontrokken uit de onlasting.

Bij koliek uiteraard altijd je dierenarts raadplegen!!