16 september
2021

Dierendag

Natuurlijk is het elke dag dierendag, je verzorgt je huisdier zo goed als je kunt, geeft hem of haar alle aandacht die het verdient.

Toch is er één dag in het jaar waarop er extra wordt stilgestaan bij dieren. We knuffelen ze nog wat extra en verwennen ze met een lekkere snack of een leuk nieuw speeltje.

Maar waarom op 4 oktober en waar komt dit dan vandaan?

Daarvoor moeten we terug naar de middeleeuwen. 

In die periode leefde er een belangrijke geestelijke onder de naam Franciscus van Assisi. Deze Franciscus is de stichter van de Kloosterorde van de Fransiscanen. In het begin was hij erg populair maar door zijn slechte gezondheid merkte hij dat veel mensen hem links lieten liggen. Hierdoor verloor hij het vertrouwen in mensen.

Hij besloot hierop zijn leven te gaan wijden aan niet alleen arme mensen maar ook zwervers en zieken kregen zijn aandacht. Daarnaast vond hij planten en dieren ook erg belangrijk. 

Door zijn aandacht voor planten en dieren werd hij beschermheilige van de dieren.

3 oktober 1226 is Fransiscus gestorven en 4 oktober werd zijn lichaam in een processie door de stad gedrager, naar de kerk van San Giogio in Asissi.

Daar is hij ook begraven.

In 1927 schreef Ilse Wintr uit Brno in Tsjechié een brief aan Margaret Ford in London met het voorstel om 1 dag in het jaar in te stellen als dag van de Dieren.

Ford was op dat moment voorzitster van de wereldvereniging ter bescherming van dieren en zij vond het een geweldig idee.

Samen zijn ze overeengekomen om 4 oktober, de dag dat de Katholieke Kerk Fransciscus herdenkt in de stellen als Werelddierendag.   Dit werd op een internationaal congres voor de bescherming van dieren gedaan in Wenen in het jaar 1929.

Het jaar daarna 4 oktober 1930 was de allereerste Werelddierendag. 

Wil je ook iets leuks kopen voor je huisdier? Voor kado's klik hier.